dnes je neděle 26. 5. 2024

Aktuality a zprávy
Slovník základních pojmů
E-obchod
IT a média
Odpovědnost a delikty
Ochrana osobních údajů a dat
Autorská a průmyslová práva
Ochrana doménových jmen
Elektronický podpis
a podání
Mezinárodněprávní aspekty
Další právní aspekty Internetu
Související oblasti
Judikatura
Odkazy a zdroje
Diskuzní fórum
Najdi:


Recenze: Štědroň, B., Ochrana a licencování počítačového programu <10. 9. 2010> <Zdeněk Vaníček>
Recenzovaná právní monografie autora Bohumíra Štědroně z roku 2010 představuje zásadní a především velmi žádoucí příspěvek k důležitému tématu, jímž je licencování a ochrana počítačových programů. Moderní informační a komunikační systémy se staly běžnou součástí života obyvatel. Pronikají nejen do všech zemí světa, do všech oborů a odvětví, ale také do života generací, které ještě donedávna výhody Internetu, elektronické pošty, celkové elektronizace našeho života neznaly a nevyužívaly. Moderní technologie vše rychle a zásadně mění, prostupují veškeré lidské aktivity, ale cokoli se jich dotýká dává naprosto očividně přednost technickým, provozním a organizačním aspektům, přičemž stejně důležitý právní aspekt tohoto fenoménu soudobé společnosti zůstává dosud v pozadí. Problematika licencování a ochrany počítačových programů je z řady důvodů právně, věcně, fakticky i sémanticky složitá. To však nesmí znamenat, že ji má překotný rozvoj složitých informačních a komunikačních systémů zanedbávat a nepřímo tak podporovat negativní jev, jímž je porušování principů autorského práva a obecně ochrany nehmotných statků v prostředí těchto systémů, a to v ohromujícím rozsahu.
Rubrika: Aktuality a zprávy Čtenost: 4999 Počet reakcí: 2 <diskuse k článku>
Pozvánka na II. českou konferenci věnovanou právu informačních a komunikačních technologií a právní informatice <18. 8. 2010> <Matejka Ján>
Ústav práva a technologií Právnické fakulty Masarykovy univerzity ve spolupráci s partnery v rámci projektu č. 0701 operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost pořádá II. českou konferenci věnovanou právu informačních a komunikačních technologií a právní informatice České právo a informační technologie ve dnech 9. - 10. 9. 2010 ve SPORT-V-HOTELU Hrotovice, okres Třebíč.
Rubrika: Aktuality a zprávy Čtenost: 7697 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
CENZURA INTERNETU – KRUTÁ REALITA? <23. 6. 2010> <Denisa Šlemarová>
V souvislosti s bojem proti mezinárodnímu organizovanému zločinu a terorismu se stále častěji objevují hlasy pro filtrování informací předávaných prostřednictvím Internetu. Ačkoli organizovaný zločin (a zvláště v nadnárodní formě) představuje mimořádné bezpečností riziko, které může ohrozit stabilitu světového hospodářského systému, je skutečně nutné proto zásadním způsobem omezovat ústavně zaručené svobody jednotlivce? Článek se zabývá souvisejícími aktuálními právními aspekty cenzury Internetu v ČR a ve světě.
Rubrika: IT a média, Ochrana osobních údajů a dat, Další právní aspekty internetu Čtenost: 8274 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
K problematice pořizování fotodokumentace z akcí politických stran a jejího následného zveřejňování <18. 3. 2010> <Zuzana Durajová>
Článek se zabývá aktuálním stanoviskem Úřadu pro ochranu osobních údajů k otázce pořizování fotodokumentace z akcí pořádaných politickou stranou za tvrzeným účelem zjištění, zda se na různých takových akcích po celé republice neobjevují stále stejní lidé, případně jejich zveřejnění na webu.
Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat Čtenost: 8949 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Pozvánka na mezinárodní právní konferenci "Internet (Self)Regulation and Copyright" <11. 3. 2010> <Redakce>

Přinášíme Vám pozvánku na zajímavou mezinárodní konferenci "Commons, Users, Service Providers - Internet (Self) Regulation and Copyright" konanou ve dnech 17. - 18. března 2010 v Leibnizově univerzitě v Hannoveru.


Rubrika: Aktuality a zprávy Čtenost: 4510 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Recenze: Alena Macková, Bohumír Štědroň: Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů s komentářem <21. 2. 2010> <Matejka Ján>
Přinášíme recenzi na jednu z pozoruhodných publikací konce roku 2009 - komentář autorů Aleny Mackové a Bohumíra Štědrotě s názvem „Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů s komentářem, včetně souvisejících zákonů a prováděcích předpisů“, kterou vydalo nakladatelství Wolters Kluwer ČR, a.s. v edici Komentáře Wolters Kluwer“. Tato publikace, jako jediná v České republice, komentuje novou právní problematiku datových schránek, elektronických podatelen a autorizované konverze dokumentů, přičemž zároveň obsahuje více než dostatečný přehled související právní úpravy (byť již v nekomentované podobě). Publikace navíc nezůstává pouze u právních aspektů, poměrně podrobně se zabývá i souvisejícími technicko administrativními otázkami, z jejichž komentování je na první pohled viditelná praktická zkušenost a zájem obou autorů o tuto problematikou.
Rubrika: Aktuality a zprávy, Ochrana osobních údajů a dat Čtenost: 16840 Počet reakcí: 3 <diskuse k článku>
Komunitární právní úprava antispamové legislativy a její implementace do právního řádu České republiky <25. 10. 2009> <Martin Janák>

Jak vypovídá samotný název příspěvku, předmětem autorova článku je právní rozbor komunitární právní úpravy antispamové legislativy a její implementace do právního řádu České republiky. V rámci předmětu článku je proveden nejprve právní rozbor příslušné evropské legislativy, včetně stručného komentáře. Zjištěné výsledky právního rozboru evropské legislativy, jsou následně použity zejména k porovnání s národní právní úpravou ČR, jakož i způsobu provedené implementace. Autor se v článku zaměřuje též v širším kontextu na právní rozbor národní antispomové legislativy a související právní aspekty.

Rubrika: Odpovědnost a delikty, Mezinárodněprávní aspekty, Související oblasti Čtenost: 9310 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Odpovědnost poskytovatelů služeb informační společnosti působících na Internetu <22. 2. 2009> <Martin Janák>
V odborných českých právních publikacích, bychom stěží nalezli jen pár vybraných monografií a rovněž i odborných příspěvků či článků, které svým obsahem aktuálně pojednávají o aspektech právních vztahů na poli informační společnosti. Přestože se samotný pojem „informační společnost“ poprvé objevil v Norově-Mincově zprávě francouzské vlády již v roce 1975 , tak dnes, po více jak třiceti letech od jejího prvotního užití, jen málokdo ví, a to nejen z laické veřejnosti, co je skutečným obsahem samotného pojmu a co v této spojitosti například znamená a skrývá pojem služba informační společnosti. Předmětem následujícího článku je tedy jednak objasnění klíčových, mnohdy i legislativních pojmů, které jsou úzce spojeny s informační společností, a dále pak zohlednění odpovědnostních aspektů, jež se týkají samotných internetových poskytovatelů služeb informační společnosti. Cílem článku je pak zejména srozumitelné objasnění, vysvětlení shora uvedeného a vymezeného předmětu, jakož i publikační přispění k poměrně nepočetnému množství českých právních publikací, které se zabývají předmětnou matérií.  
Rubrika: Odpovědnost a delikty Čtenost: 14455 Počet reakcí: 5 <diskuse k článku>
K některým zakázaným marketingovým aktivitám nejen na internetu <22. 3. 2008> <Petr Sprinz>
Český právní řád obsahuju řadu zákonů, které regulují reklamu. Tento příspěvek bude zaměřen na vybrané prvky vlivu zákona č. 36/2008 Sb., který nabyl účinnosti 12. 2. 2008. Zákon provedl do českého právního řádu směrnici 2005/29/ES o nekalých obchodních praktikách, a nejvíce se odrazil v doplnění zákona o ochraně spotřebitele.
Rubrika: E-obchod Čtenost: 11283 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Přinášíme další zajímavé rozhodnutí Nejvyššího soudu České republiky týkající se neoprávněného převodu peněz prostřednictvím služby internetového bankovnictví. <17. 2. 2008> <Matejka Ján>
Rozsudkem Obvodního soudu pro Prahu 1 ze dne 13. 11. 2006, sp. zn. 1 T 140/2006, byl obviněný D. K. uznán vinným pokusem trestného činu podvodu podle § 8 odst. 1 tr. zák. k § 250 odst. 1, odst. 2 tr. zák., který po skutkové stránce spočíval v tom, že „nejprve dne 15. 6. 2006 v P., v pobočce C., a. s., si založil bankovní účet, na který byl následně dne 21. 6. 2006 blíže neztotožněnou osobou z účtu, majitele poškozené společnosti B., s. r. o., prostřednictvím služby internetového bankovnictví proveden neoprávněný převod finančních prostředků ve výši 220.000,- Kč. Více zde.
Rubrika: Judikatura Čtenost: 12434 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Pozvánka na zajímavou konferenci konanou v Chorvatsku na téma elektronického dokazování <9. 2. 2008> <Matejka Ján>

Přiníšáme Vám pozvánku na zajímavou konferenci o elektronickém dokazování, jejímž garantem je expert na tuto problematiku Stephen Mason. Konferenci pořádá mimo jiné Britský institut mezinárodního a srovnávacího práva (British Institute of International and Comparative Law, a to v rámci tzv. Digital Evidence Research Programme. Konference se koná dne 12 dubna 2008 v nádherném chorvatském městě Lovran. Více nalznete v tomto článku.

Rubrika: Aktuality a zprávy Čtenost: 11529 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Přinášíme další zajímavé rozhodnutí Nejvyššího soudu České republiky týkající se konfliktu ochranné známky složené z doménového jména a obchodní firmy <16. 8. 2007> <Matejka Ján>

V tomto svém rozhodnutí Nejvyšší soud České republiky rozhodl o zdržení se užívání označení zaměnitelného s obchodní firmou a ochrannou známkou z doménového jména a zdržení se užívání databáze výrobků a o zaplacení zadostiučinění. Předmětem tohoto sporu byla zejména samotná registrace doménového jména, které bylo shodné jak s ochrannou známkou, tak i obchodní firmou jiného soutěžitele. Nejvyšší soud dovodil, že popsané jednání žalovaného, spočívající v zaregistrování předmětného doménového jména, jakož i v provozování internetových stránek pod touto doménou ke shodnému předmětu podnikání žalovaného a žalobkyně porušilo práva žalobkyně. Odvolací soud správně aplikoval příslušná ustanovení obchodního zákoníku pro popsané nekalosoutěžní jednání žalovaného a to jak generální klauzuli vyplývající z § 44 odst. 1 obch. zák., tak pro skutkovou podstatu parazitování na pověsti a zaměnitelnost vyplývající z § 47 a § 48 obch. zák.

Rubrika: Ochrana doménových jmen Čtenost: 13757 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Diskuzní fórum na ITpravo.cz <24. 7. 2007> <Redakce>
ITprávo má nové a funkční diskuzní fórum.
Rubrika: Aktuality a zprávy Čtenost: 9071 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Spor Prace.cz vs. Sprace.cz - rozhodnutí soudu prvního stupně ve věci samé <25. 6. 2007> <Redakce>
Přinášíme našim čtenářům nezkrácený rozsudek Městského soudu v Praze ve věci prace.cz vs. sprace.cz, jejímž právním základem je tvrzená nekalá soutež spočívající v zaměnitelnosti obou označení (domén). Odůvodnění ve značné míře vychází z odůvodnění usnesení Vrchního soudu v Praze o zrušení předběžného opatření, ale i tak je zajímavé.
Rubrika: Judikatura, Ochrana doménových jmen Čtenost: 14241 Počet reakcí: 3 <diskuse k článku>
Rozhodnutí Nejvyššího soudu ve věci určení neplatnosti okamžitého zrušení pracovního poměru z důvodů použití počítače ve vlastnictví zaměstanavatele synem žalované ke hraní her na internetu <4. 4. 2007> <Matejka Ján>
Dopisem ze dne 29.11.2003 žalovaný sdělil žalobkyni, že s ní okamžitě ruší pracovní poměr podle ustanovení § 53 odst. 1 písm. b) zákoníku práce, neboť dne 24.11.2003 porušila pracovní kázeň zvlášť hrubým způsobem. K tomuto opatření přistoupil proto, že „v uvedený den, přesněji v době mezi 14.00 – 15.00 hod. po návratu z jednání ve V. M., v přítomnosti K. P. a S. Š., zjistil, že v kanceláři 420 se nachází mladý muž, který pracuje na PC toho dne nepřítomné A. Š. a který na jeho dotaz, čím se mladík zabývá, odpověděl, že hraje hry“; žalobkyně mu na jeho dotaz, „kdo a co mladík na PC její kolegyně provádí, nebyla schopna odpovědět, pouze uvedla, že jde o jejího syna a že se omlouvá“. Žalobkyně tímto jednáním („v této souvislosti viz ujednání § 12.2.3 pracovní smlouvy“) porušila „ujednání § 11.3. pracovní smlouvy ze dne 1. 11. 2003, které je pod sankcí okamžitého zrušení pracovního poměru“.
Rubrika: Odpovědnost a delikty, Judikatura Čtenost: 12719 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | .. | 16 | Další
ITprávo.cz - Server o internetovém a počítačovém právu; ISSN:1801-4089
Provozovatel: Společnost pro právo informačních technologií (SPIT)
e-smlouvy, nekalá soutěž, daňové aspekty...
rozhlasové a televizní vysílání, e-ziny, reklama...
odpovědnost providerů, internetová kriminalita...
monitorování komunikace na Internetu, ochrana osobních údajů a soukromí, hacking...
ochrana díla na Internetu, ochrana software, ochranné známky, patenty...
postavení NIC.cz, právní povaha doménových jmen, cybersquatting...
odpodvědnost subjektů el. podpisu, aspekty e-podání, dokazování...
rozhodné právo, jurisdikce, vybrané zahraniční a mezinárodní normy...
odkazy, rámy, peer to peer technologie, meta tags, spamming...
cenzura a svoboda projevu, ochrana osobnosti...
rozhodnutí domácích a zahraničních soudů v oblasti práva IT a telekomunikací...
Úvodem
Naše cíle
Co zde najdete...
Hledáme autory
O nás
Čermák Jiří
Hrádek Jiří Matejka Ján Pospíšil Martin Sehnalová Jana Smejkal Ladislav Štědroň Bohumír
Ústav státu a práva AV ČR
Právnická fakulta ZČU
Autorský zákon
Zákon o el. podpisu
Nařízení vl. k el. podpisu
Vyhlášky k el. podpisu
Občanský zákoník
Obchodní zákoník
Z. o mez. právu soukromém
Trestní zákon
Zákoník práce
Telekomunikační zákon
Z. o ochr. osobních údajů
Z. o inf. systémech veř. správy _______________________
Aktuální znění k 1.1.2002
Seřadit dle autora
Seřadit dle data publikace Seřadit dle čtenosti
Seřadit dle počtu reakcí ________________________
Nastavit jako výchozí stránku
Přidat k oblíbeným položkám ________________________
Zobrazit pro tisk
Technická správa
Redakce